Träning!

Idag tränade jag för Bethine, det gick superbra! Jag red väldigt stadigt och noggrant vilket jag blivit bättre på :) Jag satt heller inte och skumpade runt i sadeln lika mkt som jag kan göra ibland och jag hade jämt stöd i stigbyglarna :)

Räkan var otroligt duktig och ambitiös! Han försöker alltid sitt bästa :) Vi missförstod varandra när jag ville att han skulle länga traven men det är lätt hänt och vi övar på det :) Antagligen kommer vi få överslag till galopp på tävlingen eller så kommer jag inte få honom att länga tillräckligt men vi ser det som en övning, ett steg på vägen :) Vi gör även typ 2/10 bra galoppfattningar då han gärna studsar in i galoppen så om vi får till en bra galoppfattning på något av programmen så är jag supernöjd!! Jag vill bara att han skall känna sig bekväm med mig på borta plan och att han skall få en positiv erfarenhet av tävling med mig :)


/Amanda

Visste du att...

Jag ÄLSKAR föl! Det är något av de roligaste jag vet :) Jag har även varit med på flertal fölvisningar (som visare) och även unghästvisning. Min fd. tränare Christel bedriver lite uppfödning på sin fd tävlingshäst Nyancé och jag har varit med och visat tre av hennes föl varav två gick vidare till riksföl och ett av dom kom trea där :)
Här har vi Zo-Ho e. Blue Hors Zack f. 2010. Trea i riksföl. Äg: Christel O
Man ser mina fina händer där till vänster xD och Mamma Nyancé till höger
Min personliga favorit <3 Be-Me e. bellagio f. 2011. Äg: Ann-Sofie J
Hot Dream e. Blue Hors Hotline f. 2009. Äg: Charlotte J
Till vänster har ni Nyancé och till höger hennes första
avkomma, Bizzniz e. Briar f. 1998 Äg: Christel O
Jag visar 2-åriga nordsvenskhingsten Västergårdens Axel.


Jobbade även 2010 på min kompisar gård i trollhättan som hade en del gulliga föl alltså :D
I år kommer dom att få 11 st föl så jag planerar att åka och hälsa på om jag får haha ;)
Jag har även varit med och visat en häst i Kungsbacka, Donna Qui Belle e. Donnerfly f. 2008
Nyfödd liten häst står på egna ben för första gången :) Jag var med när denna sötnos kom till livet <3 Helt underbar upplevelse men med en hel del skakande upplevelser. Hade vi inte varit där hade Donna inte levt idag men självklart var vi förberedda :) veterinären fick komma ut två ggr men idag är hon helt frisk och kry :D
Här är jag och Donna när hon är någon vecka gammal :)
Och här är jag och Donna när hon är 1 år och 7 mån gammal, lite skillnad :)
Donnas mamma, Felicia, ser ni till vänster i bild.


Uppfödning är definitivt något jag kan tänka mig att hålla på med i framtiden :D


/Amanda

Prinsen (:

Räkan hade tappat en sko i lördags när jag skulle rida så jag gick på en promenad istället :)
Men innan dess så fick han stå ute och sola sig lite medan jag borstade av all lera han impregnerat sig i ;P


/Amanda

Min dag

Har varit på GBG HS idag och sett bland annat när Patrik Kittel tog hem vinsten i Grand Prix, riktigt roligt att han vann! Testade stövlarna igen som jag vill ha men när vi mätte på mitt ben så skall jag tydligen ha 52 i längd vilket inte finns utan jag måste specialbeställa vilket jag inte har lust med men lär få göra. Ev. väntar jag med stövlarna och köper Ariat chapsen och skorna imorgon istället.
Bild från mobilkameran :P

Imon skall jag också se på dressyren och ev. gå på mässan med Mimmi och hennes vän på fm.
Det beror lite på vad jag hinner, jag skall nämligen rida på Räkan innan kvällsshowen :)


Här är en dålig bild på jackan jag köpte igår :) Den kostade 750 kr och är ifrån
Shockemöhle, det går även att vända den ut och in så har man en blå jacka istället :)


/Amanda

Vad gör man inte?

Jag började bli sjuk igår morse och fick genast lite panik eftersom jag inte ville missa horseshow såklart!
jag har knarkat halstabletter och testat att gurgla saltvatten (?) fick hört att de kunde hjälpa xD Sen bad jag pappa köpa jag någon "hokuspokus" medicin ifrån Kina som skall hjälpa en bli frisk snabbare xD Jag vet dock inte om det var därför men känner mig iaf friskare idag än innan. Medicinen kanske hjälpte :P
Vet inte om den kommer ifrån Kina men namnet låter lite kinesiskt xP


/Amanda

GHS

Idag spenderade jag hela dagen på GBG HS, vilket var riktigt riktigt roligt! :D Gick med min kompis Mimmi som jag inte träffat på länge, hon är en riktigt rolig typ :D! Jag är rätt seg nu så det blir inget långt inlägg för jag måste sova ordentligt ;) Imon skall jag tillbaka igen :) Jag är till 90% säker på vilka stövlar jag köper nu iaf, det blir ett bar De Niro dressyrstövlar i lack (<3). Sen blir det EVENTUELLT ett par ariat skor + chaps om jag har råd :) Vill ha en ny hjälm och kavaj också (a) Har so far bara köpt en shockemöhle vårjacka och lite läder fett :)

Random bild på mig och fina Don Design <3

Red Merlin imorse btw, han gick riktigt fint faktiskt :) Gjorde lite basic arbete i galoppen, få honom rakriktad osv :)


/Amanda

Fina varelse <3

Idag red jag på min favorithäst :) Han var lite spänd i början men blev fin efter ett tag. Känslan när han verkligen går bra är ootrolig (: Jag övade på vissa programdelar ifrån LB:0 och LB:3 som vi skall rida 4:e mars. Det funkade riktigt bra och han va lyhörd och fin :) Det som var klurigast var att få till en bra mellantrav vilket jag skall öva mer på samt övergångar halt-trav där han gärna vill galoppera istället för att ta i ordentligt :)


/Amanda

Den perfekta hästen i mina ögon!

Jag antar att många av er har funderat på hur eran perfekta häst skulle se ut/vara? Säger ni nej så vet jag att ni ljuger ;);) Jag har gjort upp en lista och svarat efter hur jag själv tycker. Ni får jättegärna kopiera den och berätta själva för mig hur eran perfekta häst skulle vara :D

Sen vill jag bara lägga till att det går ju alltid att drömma om den perfekt hästen. Men när du väl hittar en häst du gillar kanske den inte alls är som du tänkt dig, allt handlar om kemin som skall stämma :) Jag tyckte Trigger var perfekt för mig men han är egentligen inte alls nära hur mina drömmars perfekta häst ser ut :) <3

Ålder (vid köp): mellan 6-10 år
Färg/tecken: FUX :D <3 Med stjärn och en fläck på mulen :)
Storlek: 170+
Inriktning: Dressyr men som gillar att hoppa :)
Psyke: Hästen skall vara orädd men får mkt gärna busa lite när man rider ut. Vill inte ha en häst som blir hysterisk av att det kommer en människa och joggar förbi -.- Klart den får ladda på ute men inte hitta på massa dumheter :P
Personlighet: Den skall vara snäll, väluppfostrad och ha den där glimten i ögat. Skulle kunna säga att jag är allergisk mot ouppfostrade hästar. Säger jag till hästen att stå still så står den där tills jag säger ngt annat, punkt slut :) Åh, den får heller inte vara sådär jobbigt tiggig :P
Att rida: Vill ha en häst med stoora rörelser som har en riktigt uttrycksfull trav och mycket power i galoppen utan att bli het samt en harmonisk men energisk skritt med mkt övertramp. Den skall även ha lätt för samling och måste kunna byta säkert (Eftersom jag inte är så bra på det vill jag inte behöva försöka lära en häst till det) Hellre en häst som har lätt att "krulla ihop nacken" än en som stänger upp huvudet.
Extriör: Självklart vill jag ha en häst med så korrekt extriör som möjligt. Gärna natruligt byggd i uppförsbacke och en go biffig nacke som Marias häst Arras har :D

Sen så är det klart att man kan öva och träna upp vissa saker som till exempel uppfostran
och överlinje men saker som gångarter osv är inte lika lätt att påverka eller så går det inte alls.


Så här ser min drömhäst ut! Så himla vacker :D:D <3

Här är Maria och hennes fina häst Arras! Älskar nacken :D
Lånad ifrån hennes blogg :)


/Amanda

Har ni sett något liknande?

Är det någon som vet vad detta tränset har för speciell funktion? Det ser nämligen inte ut som något jag någonsin sett förut xD. Tjejen på bilden heter Emilia och ni hittar henne här, bilden är lånad ifrån henne.
Jag är riktigt nyfiken på att få veta vad det är så om ni vet ngt skriv gärna :D/Amanda

Inköp

För några dagar sedan beställde jag ett par stigbygelpåsar ifrån snaremossens hantverk. Lis, som jag beställde av var väldigt trevlig och min beställning blev precis som jag hade tänkt mig :) Det gick dessutom fort att få hem dom! Mina har brodyr på sig och kostade 124 kr (ink. fraktkostnad). Jag ser det som en billig investering så att sadeln slipper få fula repor efter stigbyglarna vilket jag ofta har stört mig på :)

Inte helt fel va? :) Supernöjd e jag!


/Amanda

Kul tävling! :)

Utottning av en perfect sit ridbåge hos Mathilda Holmström :D! (<- KLICKA)


/Amanda

Graman elr inte?

Gramanen är för de flesta en love/hate thing. Jag ser absolut inget fel i att använda graman sålänge som den används rätt sätt! Det finns allt för många okunniga ryttare som använder sig av denna för att dra ner hästen "på tygeln"! Gramanen skall vara till hjälp och används den rätt så är det till och med bevisat att det hjälper hästen att komma under med bakbenen, vilket är bra :)

Jag har använt graman på några hästar jag ridit, Trigger, Merlin och Lonnie. På Trigger varierade jag mellan att rida på graman och rida utan, Red mestadels utan men hade alltid graman eller matrinal när jag red ut. Merlin behöver mer hjälp med att hitta rätt så på honom varierar jag mellan graman och Tm-tygel. Och om han känns bra i slutet så tar jag bort hjälptygeln och rider lite utan :) Lonnie hade jag främst gramanen på för att han när som helst kunde få ett utbrott och försöka kasta av mig. Han slängde upp huvudet och blev hur stark som helst. Då var det skönt att kunna dra in gramanen lite och få tillbaka kontrollen. Mellan sina "utbrott" var han annars hur fin som helst att rida ;)

Jag rider hästen A Lonnie Boy på graman (rider lätt). Som ni ser hänger den fritt men tar emot om han skulle
slå upp huvudet och finns tillgänglig för mig att korta in om han skulle dra iväg och försöka få av mig.


Ville inte ladda upp en bild på en ryttare som rider fel på graman då det hade vart taskigt.
Men hitta en bild med en sk "gramankopplig" då ni ser vilken effekt gramanen får om den används fel.
Ser inte så bekvämt ut alls....


Vad anser ni om denna hjälptygel?


/Amanda

Tagga då!!

HORSESHOW SNART! Blir super exited när jag ser alla reklamafficher inne i stan! :D
Jag har tagit ledigt ifrån skolan tors och fredag för att gå på Horse show och så skall jag gå på lördag!

Vad ser ni fram emot mest och varför? ;) Hoppning/dressyr/gymkhanan? :D Let me know!
/Amanda

Tankebubbla

Livsenergi och Livsglädje
-Bara lite random tankar :P
Livsenergi är något som får mig att orka vakna på morgonen, som tar mig genom dagen och som gör mitt liv värt att leva på lite längre sikt :) Hästarna är ett bra exempel på vad som ger mig livsenergi och även min starka vilja att bli någon när jag växer upp. Folk som tror på mig och peppar mig ger mig massor med livsenergi, min fina pojkvän och inte på tal om hur mycket bra vänner gör! Sen så finns det saker som tar ifrån mig livsegergi. Det kan vara till exempel en dålig dag eller skolan. Mestadels är det skolan som drar ur mig all livsenergi tillsammas med alla läxor och arbeten som skall in.

Livsglädje är väldigt, väldigt viktigt för mig! Liksom livsenergi så hjälper det mig genom dagen och sätter framförallt min motivation på topp! Den störta livsglädjen jag någonsin kännt var när jag hade Trigger. Han hade ett sätt att få mig känna mig behövd, han litade på mig och blev glad när jag kom. Jag var aldrig så glad som efter jag ridit ett bra pass med honom eller varit och busat ute i skogen. Livsglädjen får jag inte genom att jag i allmänhet gillar hästar utan då en speciell häst som jag känner längtan efter. Mille kände jag inte alls lika länge som Trigger men han gav mig livsglädje och det början Räkan göra också :)

Därför är det extra viktigt för mig att hästen/hästarna jag rider har en go personlighet och är roliga att rida :) Men främst personligheten för det är den som gör allt :) Det är så himla tråkigt att behöva byta häst så ofta som jag gjort för man hinner inte bilda det där speciella bandet mellan människa och häst. De där bandet som jag hade tillsammans med Trigger. Jag hoppas verkligen att Räkan är den sista hästen jag rider innan jag bestämmer mig för att köpa en egen häst <3


Så livsenergi och livsglädje går hand i hand men är inte samma sak, iaf inte för mig :) Har du inte de enda så har du inte de andra, och har du inget av dom... aah då har man det riktigt jobbigt. Hoppas alla ni som orkat läsa detta tänker till lite på var som verkligen betyder något för er och glöm inte visa uppskattning för detta. Det är enkelt att titta tillbaka och förstå hur bra man hade det men konsten att verkligen leva livet ligger i att uppskatta varje dag för vad den är och visa tacksamhet till alla som gör den till vad den blir.
Trigger och jag, dagen innan han blev en ängel <3


/Amanda

Tomt...

Det känns väldigt tomt i stallet utan Mille <3
'
Hoppas han har det bra :)(L) Hade varit kul att få komma och hälsa på honom
snart för och se hur han anpassat sig :) Älsklingen <3 Saknar honom (L) :)


/Amanda

Hur lindar ni??

Jag har provat att linda på alla möjliga vis :)
- Endast fleecelindor
- Fleecelindor + Paddar
- Elastiska/fleecelindor
- Elastiska lindor med paddar
- Samt elastika lindor som har mjukt "paddmaterial" påsytt

Jag har äntligen funnit mitt favoritsätt! Jag har ett par paddar ifrån Mias rs som sitter fruktansvärt dåligt om man lindar med fleecelindor över. Men så har jag börjat linda med endast elastika lindor över och det blir helt perfekt varje gång! Dom sitter bra och benen blir inte sådär lyktstolpstjocka och heller inte för tunna :) Skall definitivt köpa mer paddar och elastiska lindor på horse show! Jag skall föresten på horse show fredag och lördag, när skall ni dit? :)

http://www.frtab.se/vaddar/594-0
- Här finns Mias paddar att köpa, kostar bara 30 kr/par, billigt ;)


/Amanda

Räkan idag

Rekord gick så bra idag så :) Red inte så länge eftersom jag var helt slut.
Då tkr jag inte det är ngn idé att göra saker och ting så pass "komplicerat" att man inte orkar lösa det.

Han vill gärna gå på dubbla spår i höger galoppen så det jobbade jag lite med och så upprepade jag lite av vad jag tränade på i tisdags :) Fick honom riktigt riktigt fin i skritten för första gången. Vilken skillnad det var att göra galoppfattningar ifrån skritt när han va så lösgjord och fin! Han satte under sig direkt och kom fram i galopp utom minsta tendens att ta ett travsteg emellan.
/Amanda

Tävling på G!

Den 4 mars bär det av till Gfrk för och rida sista omgången i seriedressyren :D Jag skall rida på Rekord och hans ägare kommer köra mig, så himla snällt! :):) Jag rider LB:0 och LB:3, vi ju bara tränat en gång och jag inte vet hur han är på bortaplan, skulle inte tro att det är några problem alls men man vet aldrig :D/Amanda

Merlin

Idag red jag äntligen ett ordentligt ridpass på Merlin ;P Eftersom det var
1-2 grader idag så har paddocken börjat tina så jag kunde både trava och galoppera.
Idag satte jag på TM-tygeln när jag red eftersom gramanen ibland är mer ivägen än till nytta :)

Han var väldigt stel och tjaffsig i början men efter mkt jobb så blev han riktigt fin faktiskt :) Med fin menar jag då att han gick fint i form, bar sig själv och svarade bra på mina hjälper. Han ryckte heller inte upp huvudet i galoppfattningarna i slutet(!!) tro mig, det är ett stort steg xD Och då hade jag kopplat loss TM-tygeln :)


/Amanda

Mina katter :)

Jag har två st innekatter, Selma och Virus. Och nej, det är inte jag som hittat på de konstiga namnen :)
Båda är omplaceringskatter så dom hade redan namn när vi fick dom :)

Selma
Selma hittades i skogen mitt under vintern av en kvinna vars häst jag brukade rida förut. Selma var väldigt tam och kelig och eftersom det var 10 minus ute så fick hon lov att komma in. Jag blev väldigt fäst vid Selma när jag träffade henne och fick sedan henne i present när jag fyllde år :D

Virus


Virus kommer ifrån Budapest ifrån början men bodde sedan här i Svergie hos ett ungt par :)
När dom sedan skulle studera utomlands så lämnade dom Virus till oss.


/Amanda


Look a like (?)

Är det bara jag som tkr att Rekord och Marias häst Arras (Dressyrsnack) liknar varandra? :D
Räkan har lite längre huvud och bredare bläs men ögonen är lika fina och dom har till och med samma rakning :)


Dom har samma täcke också xD Olika färger dock :)


/Amanda

Varför är det så svårt?

Trigger har varit borta i ungefär 10 månader, känns som väldigt, väldigt lång tid :/

Jag har fortfarande inte kunnat ta bort honom ifrån "mina hästar" på TDB. Jag har försökt men det går bara inte.


Hur det ser ut:

Hur jag ser det:


Är det bara jag eller har ni också kännt såhär om ni varit i min situation?


/Amanda

Uteritten

Uteritten idag var riktigt rolig :D Pontus som Linnea red på är motsatsen till hur stereotypen för nordsvenskar ser ut, att dom är tröga och okänsliga t.ex. Pontus taggade på riktigt rejält när vi red på ängen xD
Han bockade och sprang på sidan när han inte fick galoppera :)
Räkan fick massage i morse så han tog det lite lungt idag, jag skrittade och travade bara men det var jätteroligt ändå ;)


/Amanda

Bildbomb på Räkan <3

Älsklingen :) Han e så fin så <3
Fotade av Linnea Eriksson, min kusin :)


/Amanda

Uteritt

Nu är jag i stallet och skall på uteritt med min kusin Linnea :D Linnea har ridit en del förut men har uppehåll just nu, därför har fixat så hon får låna Pontus så vi kan rida tillsammans :):) Linnea har med kameran så vi skall fota lite också, kommer upp på bloggen idag elr imorgon.

Pontus (:


/Amanda

Hjälmar (?)

Känner mig helt vilse när det gäller hjälmar idag... Får jag välja själv så hade jag nog velat ha en Charles Owen Fiona. Men den passar liksom inte min huvudform, dessutom behöver jag storlek 60-61, haha ;D Men så tkr jag de e lite fräckt med hopphjälmarna som används i dressyren nu, GPA t.ex. Dessutom kan man justera många av dom vilket är väldigt praktiskt :)

Jag har för dagen en Lami-Cell hjälm men den är egentligen inte tänkt som tävlingshjälm utan tränings/hoppningshjälm.

Vad har ni för hjälmar? och va anser ni är snyggt att ha i dressyren, klassiskt eller modernt? :)


/Amanda

Projekt

Idag fortsatte jag mitt projekt med att tvätta Pethras transport :) Jag har tvättat halva nu skulle
man kunna säga, når inte upp och tvätta taket så jag har bara tvättat runt om än så länge ;P


Vem trodde att det gömde sig en vit transport under? ;)

Någon som kan gissa vad för slags padd jag red med idag? xD


/Amanda

Träning

Idag tränade för Bethine med Rekord för första gången. Kändes riktigt nödvändigt och Räkan skötte sig suveränt :) Det som vi jobbade mest på var att få honom korrekt formad, 100% följsam och eftergiven på 10 m volterna. Jag rider ju för det mesta själv och tränar tyvärr inte så ofta så det är klart att jag gör missar när jag rider (:


Här har jag försökt illustrera ett fel som uppstod :) Jag red in på en 10 m volt men så tappade jag ytterbogen gång på gång där den röda pilen markerar. Hans kropp är då påväg utifrån volten och istället för att fånga upp honom med ytterskänkel och yttertygeln så gav jag få, starkare signaler med ytterskänkeln och använde innerhanden för att försöka få honom följa volten. Han va ju så snäll och följde min hand men då tappade han balansen pga volten inte alls blir rund, mer "mandelformad". Så toppen på volten blev som en 5 m volt vilket han inte kunde parera. Ni ser där jag målat ett blått sträck det var den linjen vi kom in på istället för den svarta.
Knep

Vet inte om ni förstod vad jag menade med att jag använde få, starka signaler med ytterskänkeln, skall försöka förklara bättre. Istället för att t.ex. trycka två elr tre ggr med ytterskänkeln när han redan börjat falla utåt så gav jag fler men mindre signaler så att han hela tiden hade ett stöd där :) Då funkade det mycket bättre.

För att volten inte skulle bli för oval så fick jag rida lite på detta sättet:

Jag började rida in på volten. Formade honom ordentligt för innerskänkeln (Formar honom bara genom att trycka med låret). Sen höll jag kvar ställningen och formingen (Mellan de två röda markeringarna) samtidigt som han gick på ett rakt spår. Klurigt men det gick helt suveränt! Han gick kvar fint i form helt eftergiven redan på första försöket så jag blev riktigt nöjd :D


Vi övade även på början till diagonala slutor, samt galoppfattningar. Han galopperar väldigt mkt "uppåt" istället för framåt de första sprången efter fattningen så jag måste få fram honom ordentligt :) Allt som allt var jag väldigt nöjd med träningen, kändes som myntet ramlade ner när jag fick koll på 10 m volterna :) Nu är det bara att öva och öva så kanske det blir tävling snart ;)


/Amanda


Valentines day :)

Alla hjärtans dag idag då! Jag har faktiskt inte gjort upp några planer alls med min pojkvän utan vi kör våra egna race idag ;D Jag skall upp till stallet (supriiise) och träna för första gången med Rekord :D! Jag tränar för samma tränare som jag gjorde för Mille, Bethine Levin, som jag tkr är super :) Dock så tränar även Räkans ägare för henne så vi turas om lite med lektionerna då hon inte kommer jätteofta.

Jag skall provrida i en ny sadel idag också. När han först kom så hade han Dessies förra sadel men den vart lite bred och åkte bak så vi testade en Keiffer istället som vi tyckte låg mycket bättre men ev. lite för smal. Sadeln som nu har kommit är förra ägarens sadel som är utpassad efter honom så den kommer ligga perfekt :) Hoppas att jag sitter bra i den också!

Jag och Pojkvännen Pontus. Här på nyår :)


/Amanda

Scandic skadad!

Patrik kommer inte rida Scandic under Göteborgs horseshow :( Detta pga av att han fått en sträckning i ett bakben. Han är inte halt men skall få vila i 6 veckor för att vara på den säkra sidan. Istället så får Toy story ta Scandics plats i världcuptävlingarna framöver.


Toy Story som ersätter Scandic


Informationskälla
/Amanda

Tävling

DRESSYRSNACK


/Amanda

Min åsikt...

Tänkte dela med mig av min åsikt på olika hjälptyglar :)
Välkommnen med kommentarer om ni inte håller med osv ;)


Börjar med en av de vanligaste, halsförlängare :)
För de första tycker jag namnet på den är väldigt missvisande, gör den något så är det ju att "förkorta halsen". Den är till för hästar som är starka i munnen och nacke/hals när dem inte vill söka sig framåt/nedåt. Används den för ofta så finns de risk att hästen släpper stödet och går bakom han eller hänger sig fast i den.

Jag tkr det kan vara en bra hjälptygel att sätta på ibland som korrigering. Men jag anser inte det är något som man skall använda i längden. Jag tkr inte att någon hjälptygel skall användas i längden då deras uppgift är att hjälpa oss och hästen hitta rätt, själva målet är ju aldrig att rida med hjälptygeln utan att hästen skall gå bra utan den :)


Halsförlängare kan även anvädas vid longering av vissa. Jag har använd detta några gånger då jag inte hittat ett par bra inspänningstyglar. Jag tkr inte är det är optimalt att används halsförlängare vid longering eftersom det är svårt att påverka hästens ställning då har jag hellre inspänningstyglar som jag nämnde nyss och spänner den inre inspänningen några hål extra så hästen kikar lite inåt mot volten. Men halsförlängare är ändå funktionellt i sammanhanget för att få hästen söka sig nedåt. Jag skulle nog aldrig få för mig att longera en häst utan några som helst inspänningar. Detta för att jag vill att dem skall jobba korrekt vill jag bara att hästen skall få röra på sig så släpper jag den lika gärna lös i ridhuset/paddocken :)


Thiedemanntygel
Absolut en av mina favorittyglar! Ingen som jag själv använder förutom när jag red på ridskolan men jag tkr verkligen att det är en bra hjälp! Man skall dock inte spänna in dom för hårt (gäller alla hjälptyglar!, dom är till för att hjälpa hästen hitta rätt, inte tvinga den) Den kan lätt användas av mindre rutinerade ryttare men även av de bättre. Den är bra på så sätt att den tar bara emot när hästen drar upp huvudet, hästen kan alltså söka sig nedåt utan att ryttaren riskerar att den hänger sig i hjälptygeln :)


Tummen upp för tm-tygel, verkligen. Passar superbra att ha på t.ex. ridskolehästar som har problem att söka sig nedåt, de har ju olika ryttare hela tiden och då blir tm-tygeln en bra hjälp för hästarna eftersom det hela tiden blir konsekvent att de inte kan rycka upp huvudet. Men tkr även det är super med privatryttare som använder denna :)Här har vi min kompis Julia och hennes pålle Kongas som får visa hur tm-tygeln sitter. :D
Julia hittar ni här.Nästa gång tänkte jag ta upp den stora diskussionen: För elr emot graman ;)


//Amanda
Buspålle :)

Räkan red jag inne i ridhuset en stund igår och värmde upp, därefter fick han galoppera lite på ängen. Han började varje fattning med att bocka ett-två språng haha :) På vägen hemåt så kom det plöstligt två ponnysar i fullgalopp mot oss. Räkan blev minst sagt taggad av detta och studsade till lite på stället sedan vart det passage hela vägen hem.. haha (: Det är lite svårt att veta hur jag skall hantera det tkr jag för det går absolut inte att få honom att skritta, tar jag i honom så blir det ngt piaffaktigt och de känns som han laddar för att flyga upp i luften. Så jag satt där med halvlång tyglar och försökte lugna honom med rösten, gick sådär haha (:

Bizzniz var ju liknande fast 10 ggr värre och hon brukade lugna ner
sig lite om hon fick trava lite, kanske testar de nästa gång :)

Här har ni gullet :) <3

För er som är nyfikna har jag klipp ihop ett snabbt klipp ifrån när jag rider honom :) Det är väldigt mörkt så det syns inte så himla bra. Det är även från tredje gången jag red honom så vi har inte riktigt hittat varandra plus att min sits är hemsk. Jag jobbar på den varje gång jag rider samt lite styrka hemma så den är påväg tillbaka men inte riktigt än :)/Amanda

Sista ridturen <3

Idag tog jag en sista ridtur på Mille. Vid denna tiden står han nog inne i sitt nya stall någonstan i Alingsås. Hade iaf jättemysigt med honom idag :) Borstade honom och tog en barbackatur :) Det var andra gången jag red honom barbacka, första gången ramlade jag av haha :D Galopperade med honom på ängen och det var verkligen superkul, känns ändå som ett bra avslut :) <3
Mille gör "vacker tass". Det är ett trix han kan så om man ber honom lyften han hoven :) Här kände han lukten av en morot och bestämde sig för att showa lite och visa vad han kan.  Han håller benet där tills han får godis eller man ber honom byta ben haha :D <3
Saknar dig redan <3 (L)


/Amanda

Svar på fråga:

Hejsan på er!

Fick en fråga ifrån Noomie (http://lexx.blogg.se/) som löd såhär:
"...Får man fråga vad det var som hände med Trigger?"

Först o främst så får du självklart veta det, men uppskattar att du frågade det kan ju vara lite känsligt.
Men såhär nästan 10 månader efteråt känns det ändå okej att prata om :)

Tror aldrig jag riktigt förklarat detta så det blir en ganska utförlig beskrivning.

Som ni nog förstått så är Trigger inte vid liv längre :/ Anledningen till detta var en såpass "enkel" anledning att han hade kotledsinflamationer. Lyssnar man inte på mer än så låter det som en felaktig anledning att ta ett liv, det går trots allt att bota. Men Triggers problem började långt innan hans sista veterinärbesök, det började när han va 5 år - då fick han sin första kotledsinflammation.

Han hade kotledsinflamationer till och från hela sitt liv. Dessutom så svarade han mkt mkt dåligt på behandlingar och det tog väldigt lång tid innan han blev helt frisk. Triggers ägare red korta pass på honom och han var tvungen att få viloveckor för att han skulle hålla sig frisk, han blev gärna dålig när han byte ryttare osv, men han lyckades hålla sig bra när jag red honom också.

Men så när jag red honom en dag i början av 2011 så kände jag att han inte var helt okej. Han brukade ha superlätt för att samla galoppen men den dagen kändes det som att han skulle slå knut på sig själv. Han snubblade till och tappade takten, fick inte ihop det helt enkelt. Så jag lät honom vila två dagar och skrittade honom och försökte mig på det igen, men det var samma sak. Därefter så ringde jag Karin så hon fick komma och kika på honom. Jag hade honom själv vid denna tiden så Karin red honom inte så ofta. Men jag hade ju ridit honom i 4 år och under denna tid hade han bara kotledsinflammation en gång som var under de året jag hade uppehåll ifrån att rida honom, så det var ju inte ryttarbytet som gjorde honom halt uppenbarligen.

Men riktigt nog så var han inte helt okej när hon kikade på honom så han fick vila fram tills veterinären skulle komma och kika på han. Vi misstänkte att de kunde vara en tidigare sträckning han hade kommit tillbaka men redan vid denna tiden 1 ½ vecka innan veterinärbesöket (veterinären kmr varannan torsdag till stallet) så sa ägaren till mig lite lätt att om det var till kotledsinflammation så kommer han nog inte få vara kvar. Så ni kan ju gissa hur veterinärbesöket gick, inte så bra. Han kunde inte ens trava på böjprovet utan galopperade på tre ben.. Trigger var känd som "glashästen" för att han gick sönder så lätt och nu så fick vara nog, han höll helt enkelt inte för ridning för mer försiktig gick det inte att vara.
Självklart övervägde vi att låta honom gå som sällskapshäst/promenadhäst men det verkade inte rättvist. Trigger, hästen som efter två veckor på sommarbete stod vid grinden och längtade efter att få komma in och få arbeta. Han som hade sån energi och glädje av att få röra på sig, att han skulle få promeneras resten av sitt liv och dessutom gå och ha ont. För det märktes tydligt på honom att han haltade även i skritten. Så nej, det blev inget alternativ för honom.

Trigger hade även tidigare i sitt liv blivit utdömd pga. kotledsinflammation men Karin vägrade ge upp. Det tog honom ett år med behandlingar och skritt för att bli frisk igen så vid denna tiden hade han tekniskt sätt redan levt på "övertid".
Extra tråkigt var att vi bara någon vecka innan bestämt att jag skulle få ha Trigger för mig själv efter sommaren, han skulle bli min <3 Ibland tar livet jobbiga vändningar för så blev det ju såklart inte. Jag kan fortfarande drömma mig bort och undra hur bra vi hade haft det om detta aldrig hade hänt, då hade du fortfarande varit hos mig idag (L)


Men i sluändan är jag ändå lättad av att det inte var mitt beslut att fatta, jag hade aldrig klarat det. Men det är precis som Karin sa till mig när jag var som deppigast: Skulle vi försöka få honom frisk igen så hade det inte varit för hans skull, det hade varit för vår egna för han orkar inte mer.

Den 27/4-11 åkte min älskling till himlen </3 Värsta dagen i mitt liv...

jag saknar dig...
Du tog med dig mitt hjärta.
Oroa dig inte, det kommer alltid vara ditt ändå <3
No one ever said it would be this hard...
Hade jag fått välja mellan oändligt mkt pengar eller
att få tillbaka dig så hade jag valt dig, varje gång <3

Svårt beslut ;)

Nu har jag nog efter en diskussion med Tina kommit fram till vad jag skall köpa för stövlar :D
Det blir ett par lackade dressyrstövlar (vet dock inte vilket märke än) Dessa skall jag ha till tävling. Sen skall jag införskaffa ett par fina ridskor med stövelskaft som jag skall ha till vardags :D Tror detta blir perfekt!

OCH

PLUS


Va tror ni? ;D
(Skall såklart vara samma färg på skon och stövelskaftet)


/Amanda

Besiktigad <3

Idag besiktigades Mille, och han gick igenom <3 Så snart flyttar bästaste hästen till
Alingsås men han kmr få det så bra så :)(L) Kommer kännas tomt i stallet dock :/ <3


Pethra kunde inte rida idag så jag tog hand om Räkan eftersom jag ändå ville vara i stallet när Mille besiktigades. Han har fått en ny sadeln, en Keiffer, som är superskön att rida i! Äntligen kunde jag sitta ordentligt på rumpan och rida traven. Det gav resultat också, han gick suveränt :) Övade främst galoppfattningar och skänkelvikningar. Lutar mot en ev. tävlingsdebut i början av Mars ;)

Bushästen :D <3


/Amanda

Snöbus :D

Idag fick både Mille och Räkan busa av sig lite på ängen :D Mille gick ett pass inne först, han va jobbig i början och hoppade för allting hela tiden. Men när han fattat att jag inte gav mig så blev han jättefin :D Kände jättetydligt när alla spänningar började släppa och han frustade mkt i samband med de. <3 Duktig pålle (L) Sen galopperade vi lite på ängen. Förmodligen var detta sista gången jag red Mille :( Hoppas på att han går igenom besiktningen imorgon! Han kmr få det såå bra :)
Räkan red jag bara ut på :) Skrittade fram en liten runda och stannade sedan på ängen. Han taggade på rätt rejält så jag la in lite skrittpauser och galopperade inte bara utan la in trav också så han fick lyssna på mig :) Självklart att han skall få ha kul och kunna springa men det måste ändå vara kontrollerat :) De sista jag vill lära en häst som jag rider är att den får göra som den vill när man rider ute, det kan bli farligt. Räkan tyckte iaf det var kul! Han hade ögonen spikrakt framåt hela tiden och så bockade han lite :D <3
/Amanda

RSS 2.0