Frågesvar!

Fick en fråga från Emma som undrar hur man får en häst i form.
 
Jag kan ju börja med att säga att jag inte är så bra på att förklara,
i mitt huvud vet jag precis men det är svårt att få ner det i ord ;)
Men jag skall göra mitt bästa ! :D haha
 
Just ang hästens form så kan jag inte säga "gör si eller gör så" för det beror mycket på hästen hur du behöver rida den o.s.v. Många gör felet att bara fokusera på att hästen skall böja på nacken, det är inte rätt sätt att jobba på! Hästens motor sitter i bakbenen och för att den skall orka bära sig på rätt sätt behöver den komma in med bakbenen för att lyfta vikt från framdelen som i hästens naturliga form håller mer vikt än bakbenen. Så man måste få igång bakkärran samtidigt som hästen inte får rinna ifrån en, man måste fånga upp energin man får från bakbenen, du skall ha hästen "mellan hand och skänkel" eller egentligen "mellan skänkel och hand" eftersom energin börjar med att du rider hästen framåt och fångar upp med handen/sitsen. Avsåndet mellan fram och bakben skall bli kortare i och med att bakbenen trampar längre in under kroppen. Man skall självklart alltid kolla grunderna så dem funkar, hästen skall vara uppmärksam på förhållningar, framåtdrivande, ställande och sidförandehjälper.
 
För att få hästen avslappnad är det toppen att jobba med lösgörande arbete, detta hjälper hästen att hitta en bra form. Något jag brukar använda mig av mycket är skänkelvikningar, öppnor och slutor. Man kan börja med svaga skänkelvikningar redan i skritt, se till att hästen verkligen flyttar för skänkeln och inte bara böjer halser och skjuter ut bogen. Målet är att få hästen söka sig framåt-nedåt med ett lätt stöd i handen, ha aktiva bakben och att hästen jobbar ordentligt över ryggen.
 
En lägre form är bra att ha vid uppvärmning och när man travar av hästen
Här ser ni samma häst när ryttaren plockat upp hästen i en högre form.
 
 
Tänk på att variera form och även att olika hästar mår bäst av att gå i olika former. På Räkan t.e.x. rider jag mycket i en låg, rund form och plockar upp honom i en högre tävlingsform korta stunder för att variera. På Marley som är 19 år gammal nöjer jag mig mycket väl med att han söker sig framåt-nedåt och jobbar med ryggen, har ett bra påskjut och bär sig själv.
Hästar som gärna går i en för låg form och krullar ihop nacken brukar jag i början rida i "för hög" form och hästar som gärna går med huvudet högt rider jag i början i en lägre form, tvärt emot vad hästen hade fått välja själv alltså.
Man får inte sätta för högra krav på hästen utan bygga upp formen succesivt. Hästar som inte är vana att gå i form orkar inte gå där så länge, då får man nöja sig med kortare sekvenser och absolut inte glömma att berömma hästen när den gör rätt!! Jag brukar alltid berömma med rösten så att jag slipper släppa fokus på ridningen genom att släppa en tygel, fast är hästen riktigt duktig får den sig en klapp på halsen ändå ;)
 
Hoppas kanske att du kan dra nytta av något jag hade att skriva Emma, Lycka till med ridningen! :)
 
/Amanda
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0