köpt

Jag var på svensk ridsport idag också, dem hade rea, bland annat 30% på alla saker från Eskadron. Så jag fick med mig svarta lindor och paddar hem :) Ganska nöjd, hade hoppats på att hitta något mer kul ;)
 
 
 
 
 
/Amanda
 

Dagens

Denna söndag började med att jag åkte ut till ranchens med Mimmi och Johanna för att hoppträna. Vi red för Charlotte, jag på Marley och Mimmi på Revel, as usual. Johanna fotade/filmade ;) Jag longerade bobbi i början så han fick chans att värma upp ordentligt vilket även resulterar i en mycket positivare och mjukare häst när man hoppar upp. Han var bara allmänt duktigt idag och jag känner att jag börjar utvecklas inom hoppningen också vilket är kul, jag har ju inte hopptränat alls mycket innan.
 
Det bästa med att rida/ha hand om Bob är att jag verkligen börjar se hans riktiga jag, vad som gömmer sig bakom hans "ridskolefasad". Han går ju på ridskolan och rids inte igenom ordentligt alls ofta så han är väldigt stel och de är klart att det är obehagligt för honom att springa runt och vara stel när folk sparkar och desperat försöker få honom ställa och forma sig. Men när jag rider och verkligen får igenom honom, vilket tar ett tag för han är gammal och behöver tid, men när jag väl får igenom honom så märker jag verkligen på honom att han tycker det är sååå mycket roligare att bli riden! Det uppskattar jag, att han blir glad av att jag rider ordentligt. Nu när vi börjar känna varandra bättre så går det snabbare för mig att rida loss honom och han blir bara finare för varje dag :) <3 I början var jag rädd att rida honom för hårt, jag tar det fortfarande lungt men jag märker att han mår bara bättre av att få jobba än att bara gå och skrutta runt med barnen. Till exempel som när jag gjorde byten i var 4:e, det var länge sen han gjorde det, om han ens har gjort det, detta va en ny uppgift för första gången på länge och jag kände på honom att han tyckte det var riktigt, rikigt skojj, lite variation från hans vanliga vardagsuppgifter, en utmaning. 


 
Sedan var jag hemma i 30 minuter innan jag åkte till Räkan :D <3
Idag övade vi på den ökade traven, han ökar steglängden fint men vi behöver få in ett större svävmoment för att dommaren ska bli glad ;) Sen övade vi också på att han skall ta stöd på yttertygeln i vänstervarv. Blev även lite skänkelvikningar :)
Så ett rätt basic pass med andra ord.
Finaste <3
 
 
/Amanda
 

Ovisad film+bilder

Här kommer några bilder + en film på galopprogrammet från LA:1 2/12-12 :)
 
 
 
/Amanda

Längtar efter årets första dusch!!

Uuch vad det kliar i kroppen när man kommer till stallet på vintern och hästen är helt lerig eller har kissfläckar.. Finns inte mycket mer att göra än att bara borsta bort det. Det känns aldrig som att hästen är särskillt ren tycker jag. Därför längtar jag suupermycket efter årets första dusch för Räkan :D

Räkan idag.. blääh
 
 
Någon annan som håller med mig? :/
 
 
Jag och bby <3
 
/Amanda
 

Cavaletti bus

Idag red jag och Räkan markarbete, han va även idag jäättepigg xD Jag red en övning där jag hade upphöjda cavalettibommar så han får lyfta lite på benen och en ensam upphöjd bom att trava/galoppera över. Jag började med att trava över den ensamma bommen. Redan här kände jag att han va taggad och tyckte det va skoj ;) Istället för att bara lyfta extra på benen hoppade han ganska högt över och galopperade efteråt. Efter några varv lugnade han ner sig betydligt :) Men när jag skulle trava över de tre bommarna tar han sats och hoppar över alla tre (!) inte en gång, inte två utan tre gånger! Innan han försökte sig på att trava över dem xD Haha!
 
Jag fick till en suverän vänstergalopp idag btw! Den brukar vara sådär men jag har börjat på kläm på hur jag skall rida honom för att få honom att balansera upp sig bra. Det är rätt otroligt hur en sån liten grejj kan få en så himla glad egentligen :D
Finaste hästen <3
 
/Amanda

Kort klipp :)

Red Räkan igår, nu rids han ungefär som vanligt igen. Han va riktigt, riktigt pigg :D Kändes som han exploderade in i galoppfattningarna xD Men det gäller bara att försöka ta till vara på all energi :) Gjorde lite tempoväxlingar bland annat, ingen riktig mellantrav utan bara mer framåt än vanligt och sen ta tillbaka honom lite extra men behålla energin. Han fattade galopp ibland för han var så taggad för de framåtdrivande hjälperna ;) Då väljer jag att galoppera en liten bit och sen sakta av eftersom han iaf tänker rätt - dvs framåt. Sen är det bara att försöka igen. <3 
 
En nyhet är att jag skall provträna för Lisa Persson den 3 februari, hon tävlar på intermediaire nivå med sin häst och har bland annat jobbat hos Patrik Kittel. Förhoppningsvis funkar de bra så jag kan få lite mer hjälp med träningen så vi kanske kan fixa våra kval :)
 
Här är ett litet klipp från igår:
 
 
/Amanda

Marley

Jag red Marley igår och han var helt otroligt fin! verkligen, de gick inte att gissa att han går på ridskola ;) Jag har ridit till honom i några veckor nu och han utvecklas verkligen snabbt! Skall bli trist att behöva sluta rida honom strax, hade varit kul att kunna tävla någon liten hopptävling eller en dressyrklass innan, men men :) 
 
Igår så var han iallafall helt amazing! Han har ganska lätt för att byta så jag testade att lägga in tre byten på en diagnoal, gick jättebra! Sen ville jag testa att räkna mellan sprången, för att öva in tajming inför seriebyten. Vi gjorde tre diagonaler med klockrena byten i vart 4:e!! På en ridskolehäst som för 3 veckor sen inte kunde ställa igenom ordenligt till vänster och som inte bjöd framåt  alls.
 
Jag och Marley 21 december 2012
 
Målet med Räkan är på sikt att rida Msv B (vi ska jaga kval i år ;)) och när han väl skall börja lära sig seriebyten är det bra om ryttaren har någolunda känsla för tajmingen ;) Så därför är jag jättetacksam att Marley är så schysst att byta på så att jag kan få öva på honom :) Det märktes föresten också på Marley att han tyckte det var kul att få göra något lite avencerat ;) Han går ju bara runt och runt i ridhuset på ridskolan och rids aldrig igenom ordenligt. 
 
 
/Amanda

kandar

Red med kandar för första gången på Räkan idag! Han fick ett i julklapp och två sprenger bett. Vi hade fått höra att han inte trivdes så bra på kandar men jag tyckte han va helt underbar på det!! :D Han la sig jättefint i handen och bara jobbade på (y)
Igångsättning

Räkan håller på att sättas igång nu efter sitt vinterlov :) Jag har skrittat ute ca 1 timma i två dagar, imorgon skall jag börja trava lite. Han har ju inte vilat så länge så han behöver inte någon utdragen igångsättning :) Men jag tkr allt att han blivit rund om magen när han bara käkat mat och chillat på livet ;) Släppte honom lite i ridhuset idag, han springer inte jättemycket självmant men han har 100% koll på vad man gör i mitten så om jag klappar lite med händerna på låren så får han en jävla fart. Lite som han vill att man ska leka med honom, haha :D
/Amanda

Frågesvar!

Fråga från Hanna:
Hej! Det vekar som du är på olika stall hela tiden :P eller så är det jag som inte hänger med haha. ;) Men jag undrar om inte du kan berätta vilka olika stall du är på och vad du gör eller rider för olika hästar i stallen. :)
 
SVAR: Jo jag är runt på en del ställen ;) Först och främst har vi ju Mölndals ridklubb. Här jobbar jag 4 pass/vecka, trivs superbra här och jobbar även under sommrarna men då kallas vi för ranchens ridläger :) Här rider jag Sebastian varje torsdag, Rigoletto på helgerna (När jag hinner) och just nu även Marley då hon som hyr honom brytit armen. Sen så rider jag i Lerum på ett stall som heter Aspenäs säteri. Det är ett privatstall där Rekord, a.k.a. Räkan står. Honom rider jag 2 dagar/vecka och tävlar i dressyr på LA/MSV C nivå. Detta stallet jobbar jag inte i utan det är bara rent nöje ;). Göteborgs fältrittklubb jobbar jag på varannan helg men där rider jag inget utan det är bara arbete. Enstaka gånger har jag ridit någon häst men inget värt att nämna. Däremot var de här jag lärde mig rida och jag har tidigare ridit många hästar som varit uppstallade här.
 
 
 
Fråga från Lisen:
Hur lång är du?
Hur hög är räkan?
Vad ska du göra i framtiden, alltid jobba med hästar eller plugga?
Har du jobbat nåt med unghästar? :)
 
SVAR: Jag är 184 cm lång och Räkan är ca 170 cm i manköjd. Jag vet faktiskt inte vad jag vill göra i framtiden utan det är något jag försöker komma på... inte så himla lätt :D! Men jag vill inte jobba med hästar för att jag är rädd att tröttna, jag har gjort det innan och de kan hända igen. //Om jag får dra in på ett litet sidospår så tycker jag att när man jobbar med hästar måste man alltid vara medveten om att det faktiskt är djur man håller på med. Hästarna har känslor och personligheter. Jag tappade intresset när jag var tvungen att stressa i stallet, stressa när jag gjorde iordning hästen, stressa efteråt osv. Jag fick aldrig tid att bara pyssla med dem. Då tappade det hela meningen för mig...\\ Drömmen hade såklart varit att driva ett eget stall men inackordering, utbildning och försäljning, då hade jag lätt kunnat tänka mig jobba med hästar. Men jag siktar på att ha ett vanligt jobb med hästar som ett jättestort intresse :) Jag har jobbat lite med unghästar, longering, sadelinvänjning och ridit/tävlat en unghäst. Men jag skulle aldrig ge mig in på att utbilda en unghäst själv i dagsläget.
 
 
Fråga från okänd:
Hej! Vem är sebbe och hur gammal är han? :)
 
SVAR: Sebbe ägs av familjen adolfsson som har honom uppstallad på mölndals ridklubb :) Han är en 15 år gammal hopphäst som jag rider i dressyren. Sebbe är ca 160 cm och tävlar 100-105 med Nathalie.
Sebbe och Nathalie på träningen igår :)
 
 
 
Fråga från okänd:
Vill du ha en egen häst? ;)
 
SVAR: himla klurig fråga ;) Självklart VILL jag ha egen häst, det vill jag verkligen. Men det är ju inte så enkelt... Ekonomiskt sätt kan jag ha häst nu när jag jobbar men sen så är jag snart 20 år och måste tänka på framtiden. Jag vet inte om jag vill plugga utomlands efter sommaren eller om jag får heltidsjobb och inte har tillräckligt med tid över. Då är det dumt att ha en häst att vara fast med innan jag vet till 100% att jag har tid och ork. Jag har funderat på att ha foderhäst och funderar fortfarande, letar lite också ;) så vem vet...
 
 
/Amanda

Bobbi <3

Igår tränade jag med Marley för Charlotte Pretorius. De var första gången jag tränade för henne och även första gången jag tränade med Marley för tränare. Passet gick jättebra och vi hoppade. Bob var väldigt pigg och jag kunde inte med att bli sur på honom när han "stack" efter hindrerna och bockade lite, de var bara att hålla i sig och skratta :D <3 
Bob älskar att hoppa och de går inte att tro att han är 19 när han är såhär taggad inför hindrerna :D <3
 
 
/Amanda

RSS 2.0