resultat

Sebbe skötte sig fint på tävlingen!!!
Vi kom tvåa i LC på 68,3% och 5a i LB med 62,7%
 
/Amanda

Sebbus <3

Nu är Sebbe officiellt till salu!! Världens tryggaste läromästare, han
kommer bli toppen för någon som vill ha en säker och rolig häst att rida :D
Annonsen hittar du HÄR.
 
Jag hoppade förresten Sebbe i tisdags. Jätteroligt!! Han var hur kul som helst, haha :D Vi hoppade hela 80 cm flera gånger trots att jag inte alls är bra på att hoppa :D Jag tyckte det såg högre ut ;)
 
/Amanda

filmer

Här kommer filmer från alla ritterna och en kort beskrivning över hur det kändes :)

FREDAG:
 
Resultat, 66,7%
Han kändes bra, men han var lite spänd inför första starten på banan och så blev det några ryttarmissar. Hade ingen koll på halterna och så blev det ju ett avbrott i förvända galoppen. Annars bra :)
 
Resultat, 62,4%
Här kändes han också fin men vi hade svårt att få till slutorna.
 
LÖRDAG:

 
Resultat, 70%
Idag kändes han mer energisk med mer framåtbjudning men även fast han såg fin ut och plockade poäng så kändes det inte som han var med helt 100% på hjälperna. Failat försök att rätta till första halten xD
 
 
 
Resultat, 57%
Trots resultatet kändes han sååå fin i denna klassen, helt otrolig fin på hjälperna och med en bra bjudning. Men det kändes i kroppen att han var trött så skolorna blev inte alls bra. Fick en 4a på första öppnan, 3a på första slutan och 2or på de andra = Really bad. Men den sista öppnan tycker jag inte var värd en 2a dock var den sista slutan inte ens en sluta så var rättvist :) De första enkla bytet blev med travsteg in för så fort jag skulle börja förbereda för avsaktning saktade han av, till trav :P De andra bytet vad jag beredd på att hålla om extra så han saktade inte av för tidigt men istället dök han i bytet och det blev en usel utgång ur bytet :) Men kort sagt så var det skolorna som drog ner hela ritten i övrigt hade vi mest 7or, någon 8 och någon 6a.
 
 
Sammanfattat kändes han finare och finare ju mer jag fick rida men så blev han ju tröttare också därav blev det sämre i slutet :)
 
 
/Amanda

Bilder från meetinget :)

 
 
 

 
/Amanda

Frågesvar!

Fick en fråga från Emma som undrar hur man får en häst i form.
 
Jag kan ju börja med att säga att jag inte är så bra på att förklara,
i mitt huvud vet jag precis men det är svårt att få ner det i ord ;)
Men jag skall göra mitt bästa ! :D haha
 
Just ang hästens form så kan jag inte säga "gör si eller gör så" för det beror mycket på hästen hur du behöver rida den o.s.v. Många gör felet att bara fokusera på att hästen skall böja på nacken, det är inte rätt sätt att jobba på! Hästens motor sitter i bakbenen och för att den skall orka bära sig på rätt sätt behöver den komma in med bakbenen för att lyfta vikt från framdelen som i hästens naturliga form håller mer vikt än bakbenen. Så man måste få igång bakkärran samtidigt som hästen inte får rinna ifrån en, man måste fånga upp energin man får från bakbenen, du skall ha hästen "mellan hand och skänkel" eller egentligen "mellan skänkel och hand" eftersom energin börjar med att du rider hästen framåt och fångar upp med handen/sitsen. Avsåndet mellan fram och bakben skall bli kortare i och med att bakbenen trampar längre in under kroppen. Man skall självklart alltid kolla grunderna så dem funkar, hästen skall vara uppmärksam på förhållningar, framåtdrivande, ställande och sidförandehjälper.
 
För att få hästen avslappnad är det toppen att jobba med lösgörande arbete, detta hjälper hästen att hitta en bra form. Något jag brukar använda mig av mycket är skänkelvikningar, öppnor och slutor. Man kan börja med svaga skänkelvikningar redan i skritt, se till att hästen verkligen flyttar för skänkeln och inte bara böjer halser och skjuter ut bogen. Målet är att få hästen söka sig framåt-nedåt med ett lätt stöd i handen, ha aktiva bakben och att hästen jobbar ordentligt över ryggen.
 
En lägre form är bra att ha vid uppvärmning och när man travar av hästen
Här ser ni samma häst när ryttaren plockat upp hästen i en högre form.
 
 
Tänk på att variera form och även att olika hästar mår bäst av att gå i olika former. På Räkan t.e.x. rider jag mycket i en låg, rund form och plockar upp honom i en högre tävlingsform korta stunder för att variera. På Marley som är 19 år gammal nöjer jag mig mycket väl med att han söker sig framåt-nedåt och jobbar med ryggen, har ett bra påskjut och bär sig själv.
Hästar som gärna går i en för låg form och krullar ihop nacken brukar jag i början rida i "för hög" form och hästar som gärna går med huvudet högt rider jag i början i en lägre form, tvärt emot vad hästen hade fått välja själv alltså.
Man får inte sätta för högra krav på hästen utan bygga upp formen succesivt. Hästar som inte är vana att gå i form orkar inte gå där så länge, då får man nöja sig med kortare sekvenser och absolut inte glömma att berömma hästen när den gör rätt!! Jag brukar alltid berömma med rösten så att jag slipper släppa fokus på ridningen genom att släppa en tygel, fast är hästen riktigt duktig får den sig en klapp på halsen ändå ;)
 
Hoppas kanske att du kan dra nytta av något jag hade att skriva Emma, Lycka till med ridningen! :)
 
/Amanda
 
 

Marley

Rider Marley nu igen, hon som hyr honom har ont i sin arm igen tyvärr så jag får rycka in och rida igenom gammelgubben :D Idag var nog bästa passet någonsin! Han var stel i början men han blev jättefin när jag ridit igenom honom, kunde ha jättelätt kontakt på innertygeln i vänstervarv hur mycket eller lite jag än ville ställa, för det mesta hänger han något jävligt i den men idag så! :D Han verkade allmänt pigg o glad, kanske är för att han har en ny flickvän i hagen ;) Märkte att bettet nyper honon lite i munngipan :( Så skall köpa ett bett med D-ringar så att han inte har ont!!!
 
Min mamma (absolut inte hästvan) skrittade två varv på honom efter jag hade ridit, modigt! :D
hon var lite rädd ;) Men Bobbi är ju så snäll! <3
 
Mamma och Marley! :D 
Han är hennes "favorithäst" säger hon ;) haha <3
 
/Amanda

RSS 2.0